Ellard Gillis Wesselink, Officier in de Orde van Oranje-Nassau

 

Ellard Gillis Wesselink, geb. 2. aug. 1880
Van Griethuysen, wapen.
Afb. boven:
Het wapen van het
geslacht Van Griethuysen
Anna Elisabeth Adriane van Griethuysen behoort tot de Rhenense tak van de Van Griethuysen. De Rhenense tak begint eind 16e eeuw en is van Gereformeerde oorsprong. Het beroep van schipper maakt het waarschijnlijk dat de herkomst elders aan de grote rivieren gezocht moet worden. Begin 18e eeuw verplaatst deze tak zich naar Wageningen. Later komt er een verspreiding onder andere naar Belgie, Zwitserland en de Verenigde Staten van Noord Amerika voor en komt dit geslacht in hoog maatschappelijk aanzien. Iedere van Griethuysen van deze tak stamt af van het echtpaar Jacobus Marius van Griethuysen (1815-1881). en zijn echtgenote Anna Elisabeth Petronella van Veersen (1824-1879).Anna Elisabeth Adriane van Griethuysen komt uit een gezin van 12 kinderen. De eerste vijf worden geboren in Amerongen, het zesde t/m het achtste kind in Bleiswijk en de negende t/m de twaalfde in Oegstgeest. Haar vader is Jan Gijsbert van Griethuysen, geboren te Tuyll en 't Waal op 3 september 1856 en overleden te Oegstgeest op 1 januari 1933. Hij komt onder meer voor als kerkvoogd van de Nederlands Hervormde Gemeente, is ridder in de orde van Oranje Nassau en burgemeester van Oegstgeest en Voorhout. Hij huwt te Haren op 17 januari 1884 met zijn nicht Willemine Johanna Hermine van Griethuysen, geboren op 22 januari 1862 en overleden te Oegstgeest op 18 mei 1913.Het geslacht Van Griethuysen kent verschillende takken. Anna Elisabeth Adriana behoort tot de Rhenense tak van de Van Griethuysen. Op NazatenDeVries vindt je deze Rhenense tak ook een genealogie met alle generaties. Anna Elisabeth Adriana behoort tot GENERATIE IXa, waarin ze Ellard Gillis Wesselink huwt.

Ellard Gillis Wesselink wordt geboren op 2 Augustus 1880 te Oudeschoot als zoon van Ellard Gillis Wesselink, predikant te Oudeschoot in Friesland en later te Hoogvliet en Wilhelmina Catharina Rooster.
In 1905 trouwt hij met met Catherina Schoutendorp die al op 20 Maart 1910 komt te overlijden. Uit dit huwelijk wordt Ellard Gillis Wesselink geboren op 16 Juni 1908.

Op 17 september 1918 hertrouwt hij met Anna Elisabeth Adriana van Griethuysen, geb. op 2 febr. 1887 te Eibergen in Gelderland.
Dit huwelijk vindt plaats op 17 september 1918 te Singapore (Brits Indië, Malaysia). Uit dit huwelijk zijn geen kinderen meer geboren.

Na lager onderwijs te hebben genoten in zijn geboorteplaats te Oudeschoot in Friesland en daarna te Heerenveen, bezoekt Ellard Gillis Wesselink de 3-jarige H.B.S. aldaar, waarna zijn opleiding wordt voortgezet op de kostschool te Nijmegen.

In september 1897 wordt hij benoemd tot Adelborst der 3de klasse en als zodanig geplaatst op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord, waarna op 1 september 1901 zijn benoeming tot Adelborst der 1ste klasse volgt.

Begin 1902 volgt hij zijn bestemming naar Nederlands Indië. Na ongeveer een jaar op diverse schepen bij het Eskader te hebben gediend wordt hij geplaatst bij de dienst van de Hydrographie.

In september 1903 wordt hij bevorderd tot Luitenant ter Zee der 2de klasse.
Na zijn repatrieëring in 1905 volgt een korte plaatsing aan boord van de Hr. Ms. Wachtschip te den Helder waarna hij wordt gedetacheerd bij Hr. Ms. Torpedodienst aldaar.

In 1908 wordt hem op verzoek eervol ontslag uit Hr. Ms. Zeedienst verleend en in september van dat jaar gaat hij over naar de Koninklijke Paketvaart Maatschappij te Batavia

Dit is een zeer belangrijke organisatie geweest in de handelseconomie van Indië. De KPM verzorgt in die tijd de scheepvaartverbindingen tussen de verschillende eilanden.
Na verschillende rangen te hebben doorlopen volgt in maart 1919 zijn benoeming tot Directeur in Nederlands Indië van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij. Op 1 januari 1926 wordt hij benoemd tot President Directeur.

Reeds op 31 Juli 1926 legt hij zijn functie neer en keert hij naar Nederland terug, waar hij op 1 september 1927 wordt benoemd tot Directeur van de N.V. Hollandsche Stoomboot Maatschappij te Amsterdam.

Op 31 augustus 1926 wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij woont dan aan de Parkweg 16 te Bloemendaal. Dit een nog bestaande villa, gebouwd in 1895. Het is niet bekend of Gillis Wesselink de opdrachtgever is geweest.
Ellard Gillis overlijdt op 10 februari 1962 te Rekken in Gelderland.

 

 

 

 

Parkweg 16 te Bloemendaal

Foto boven: Villa "De Wingerd". Het huis aan de Parkweg nr. 16a te Bloemendaal staat in juli 2010 te koop voor

€ 1.780.000 k.k. Het wordt dan omschreven als een halfvrijstaande villa, gebouwd in 1895 dat in 1990 in twee woonhuizen is gesplitst. Het is een monumentaal pand, dat gedeeltelijk is gestoffeerd en een beschermd stads- of dorpsgezicht geniet. Het dak is samengesteld met leisteen en het woonoppervlak bestaat uit 320 vierkante meter met een inhoud van 1500 kub. meter. Het huis bevat 6 kamers en vier slaapkamers, met ligbad en 2 douches. Het ligt aan een rustige weg in een woonwijk, heeft een achtertuin, voortuin, zijtuin en zonneterras. De voortuin is 375 vierkante meter, 25 m diep en 15 m breed. Verder is er een dakterras en een balkon aanwezig. De villa beschikt over een vrijstaande stenen garage voor 1 auto, welke later is bijgebouwd.


Het grenst aan het Landgoed Lindenheuvel, in Park Duin en Daal. De indeling van het pand 16A is als volgt: Begane grond: entree, vestibule met garderobe en wc met fonteintje, vierkante hal met imposant trappenhuis, marmeren vloer, woonkamer (5,85x4,45m) met prachtige gerenoveerde plafonds, open haard en Versailles parket, woonkeuken (5,4x3,7m) met dubbele glazen deur naar uitgebouwde 2e woonkamer(6,7x5,5m) met openslaande deuren naar terras (zuid). Royale kelder: van buiten toegankelijk, betegeld, stahoogte met was-, en stookruimte en veel opbergmogelijkheden. Bordestrap in twee delen naar 1e Verdieping: riante overloop, slaapkamer voorzijde (6,1x4,5m), slaapkamer achterzijde (6,5x4,3m), met ingebouwde kleedruimte en openslaande deuren naar terras, annex badkamer met bad, douche en dubbele wastafel;. de trap loop door naar de 2e Verdieping: ruime overloop, sfeervolle kamer (5,8x4m), badkamer met douche, wastafel en wc, tussenportaaltje naar slaapkamer (3,5,x3,5m) met twee terrassen aan voor- en achterzijde.

 

  • Bronnen:
    1. Biografieën van Nederlandse ondernemers, v.h. Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
    2. Genealogie van Griethuysen Rhenense tak (Grieth Rhenen)..
    3. Naam in lijn Hans S. Wesselink, Haren.

    4. Patrick van Griethuysen & Loes Peters, maart 2009.


Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.
Desondanks kunnen er best foutenvoorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.

 

Hoogeveen, 6 juli 2010
© Harm Hillinga.